• kontakt
  • ako ušetriť ?
  • Cenníky
  • Aktuality
    15.9. - 14.11. OBDOBIE KOVU
    Aktívne orgány: hrubé črevo, pľúca Toto obdobie je ideálne na hĺbkovú očistu.


    Nedostatok vitamínu E môže za potrat
    A čo to má spoločné s omega-3 mastnými kyselinami?


    vytlač stránku pošli stránku pridaj k obľúbeným

    Živá strava
           

    Živá strava  (rawfood) je pojem označujúci potravu tepelne ani chemicky neupravovanú. Vychádza z vedeckých poznatkov, že akákoľvek tepelná úprava a nešetrné priemyselné spracovanie ničí výživné hodnoty v potravinách, mení ich molekulárnu štruktúru a tie se tak stávajú menej hodnotnými, často zdraviu škodlivými, alebo dokonca priamo toxickými a karcinogénnymi. Pod pojmom živá strava sa však neskrýva nič, čo by sa ‚ešte hýbalo‘! Patrí sem čerstvé ovocie a zelenina, orechy a semená a produkty v podobe čo možno najbližšej tomu, ako ich príroda vytvorila.

    Existujú tri základné dôvody, prečo dať prednosť čerstvým potravinám pred varenými:
     

    Hlavným z nich je zachovanie pôvodnej štruktúry a zloženia potravín, ktoré zabezpečujú rovnováhu medzi stovkami a tisícmi výživných látok. Tepelná úprava ničí túto rovnováhu a štruktúru, čo spôsobuje nadmerné zaťaženie zažívacích a iných orgánov. Dochádza k denaturácii potravín. Predovšetkým je potrava zbavená vody, korá je pre jej spracovanie tráviacim systémom dôležitá a telo ju potom znovu musí doplniť z iných zdrojov. Vedie to k potrebe piť denne litre vody, avšak druhoradej kvality. V čerstvom ovocí a zelenine je obsiahnutá tá najkvalitnejšia voda akú si možno predstaviť. Tepelná úprava spôsobuje zrážanie bielkovín, narušenie štruktúry molekulárnych väzieb a stratu schopnosti plniť svoju funkciu. Tuky s tepelnou úpravou menia svoju štruktúru, stávajú sa karcinogénnymi a následne majú neblahý vplyv na priepustnosť bunečných stien. Cukry karamelizujú a stávajú sa ťažko stráviteľnými. Z väzieb sa uvolňujú voľné radikály. Nestrávená potrava potom zanáša črevný trakt a podlieha kvaseniu.
    Za druhé teplota ničí niektoré vitamíny a minerály obsiahnuté v potrave. Väčšina vitamínov a niektoré minerály určitú teplotu nevydržia vôbec. Minerály menia svoju podobu z organicky viazaných na anorganické a ako také sú pre ľudské telo nevyužiteľné alebo dokonca škodlivé. 
    Tretím argumentom pre surovú rastlinnú stravu je jej enzymatická aktivita. Enzýmy predstavujú život. Sú katalyzátormi všetkých procesov v ľudskom tele, zabezpečujú aj vstrebávanie a využitie vitamínov, minerálov a trávenie ostatných živín. Rastliny v sebe obsahujú presne také zloženie a množstvo enzýmov, aké je potrebné k ich rozloženiu. Teplota 40-45°C predstavuje hranicu, za ktorou je prevažná väčšina enzýmov zlikvidovaná. Enzýmy sú teda ukazovateľmi miery znehodnotenia potravín. Schopnosť človeka syntetizovať vlastné enzýmy je limitovaná a  konzumácia stravy chudobnej na enzýmy vedie k zhoršovaniu metabolizmu bielkovín, škrobov a tukov a k vyčerpávaniu organizmu.

    V rastlinnej ríši je k dispozícii stovky skvelých chutí.  V našom internetovom obchode nájdete  produkty, ktoré neboli tepelne ani chemicky upravované a teda patria medzi ŽIVÉ POTRAVINY.
    Sú spracované šetrnými postupmi, aby zostala zachovaná prirodzená podstata surovín. Sú preto vhodnou súčasťou a spestrením vyváženej zdravej výživy. 

    Zdroj: www.biosen.sk

  • znečistenie
  • ochrana
  • ako pomôcť ?
  • Akcie
    Akcia 30% do vypredania zásob
    14.09.2017
    Vitatonic - posilňujúci bylinný nápoj


    |   VODA   |   VÝŽIVA   |   POHYB   |   VZDUCH   |   SLNKO   |
    Ochrana osobných údajov   Zdravý životní styl