• kontakt
  • ako ušetriť ?
  • Cenníky
  • Aktuality
    Nebaví Vás už byť stále unavený?
    Vyrovnajte si hladinu svojich hormónov a bude vám lepšie!


    15.11. - 14.2. OBDOBIE VODY
    Aktívne orgány: obličky, močový mechúr Príznaky oslabenia: časté zápaly močového mechúra, ktorý sa snaží preberať funkciu obličiek, nedoslýchavosť, rednutie kostí, strach, obavy


    Zázračný elixír

    vytlač stránku pošli stránku pridaj k obľúbeným

    Známi sa ma pýtajú: „Ty si vitariánka či vegetariánka?“ Neviem presne odpovedať na túto otázku. Môj jedálniček som si vytvárala podľa postupne nadobúdaných znalostí v oblasti čínskej dietetiky, makrobiotiky a živej surovej stravy a hlavne podľa reakcií môjho zažívacieho systému.

    Zbierka receptov z mojej kuchyne, ktorú postupne na Zdravom zdraví predstavím, je kombináciou pravidiel týchto výživových smerov. V každom recepte sa Vám budem snažiť vysvetliť, z akého dôvodu som zvolila určitý postup, určité kombinácie a suroviny.

    Spísala som recepty, do ktorých som dala seba, ktoré som si sama vytvorila, často ide práve o kombináciu makrobiotiky a živej surovej stravy. Surová strava nám dodá enzýmy, ale z pohľadu čínskej dietetiky a pocitu môjho žalúdka, dosť ochladzuje, preto treba do surových jedál pridávať niečo štipľavé, pokiaľ práve nemáme horúce leto. No a zase makrobiotika by rada videla všetko uvarené, čo je síce veľmi láskavé voči nášmu zažívaciemu traktu, ale dlhodobo spomaľuje trávenie, lebo tam chýbajú enzýmy. Viem, rieši sa to pickles šalátikmi aj kúskom surovej zeleniny na tanieri, ale mne to po roku aplikovania makrobiotiky prišlo málo.

    Verím, že jedlá pripravené podľa týchto receptov budú chutiť aj Vám.

    Zázračný elixír z divých bylín

    Ingrediencie:

    • 2 diely žihľavy
    • 1 diel skorocelu
    • 2 listy púpavy
    • 1 púpavový kvet – v zime nahradzujem baby špenátom a vňaťami, stonkovým zelerom
    • Štiav alebo šťavel, divý polníček, slez, čo nájdeme vo svojom okolí
    • V máji môžu byť aj drobné kvietky z bazy čiernej, inokedy pridáme sedmikrásky
    • Medovka, mäta
    • ½ avokáda – dá sa nahradiť mandľovým, marhuľovým olejom alebo slnečnicovými semienkami či zopár orechami – vždy vopred namočenými aspoň 2 hod.
    • 1 jabĺčko alebo 5-6 jahôd, hruška či broskyňa – čo práve doma máme
    • 1 PL topinamburového sirupu alebo osladíme stéviou
    • Šťava z 1/2 citróna alebo limetky
    • Ovocný Wurzelkraft z Odkysľovacieho programu dr.Jentschuru
    • ½ l vody
    • Škorica, ďumbier, kardamóm – aby nápoj príliš neochladzoval

    Postup:

    Mixujeme aspoň 5 min. na nízkych otáčkach (pri vysokých otáčkach sa nápoj zahrieva a strácajú sa enzýmy). Ak sa ponáhľam, dám najvyššie otáčka, ale pridávam kocky ľadu, aby sa nápoj neprehrieval. Pijeme na lačno, pomaly po dúškoch, každý dúšok zopárkrát prehryzieme v ústnej dutine, až potom pustíme do žalúdka.

    Ak niečo zostalo, nasypeme do elixíru chia semienka a necháme 1 hod. odležať – budeme mať na desiatu dezert.

  • znečistenie
  • ochrana
  • ako pomôcť ?
  • Akcie
    Tip na vianočný darček
    11.11.2017
    Zelené potraviny - základ potravinového reťazca


    Zásaditý vianočný balíček
    22.11.2017
    Darujte vaším blízkym zdravie!


    |   VODA   |   VÝŽIVA   |   POHYB   |   VZDUCH   |   SLNKO   |
    Ochrana osobných údajov   Zdravý životní styl